Groenaanleg

Grasvelden en gazons, onderhoud en maaien

Reken op onze ervaring en expertise

Een gezonde tuin groeit snel en vraagt onderhoud. Een tuin die in mindere mate wordt onderhouden zal snel verwilderen. Een slecht onderhouden tuin is een spreekwoordelijke doorn in ieders oog.

Voor het uitvoeren van een éénmalig specifiek tuinwerk (snoeien, verticuteren of verzorgen van gazon, scheren van hagen, onderhoud van tuinverharding, …) kunt u steeds na onderling overleg bij ons terecht.
Wij kunnen eveneens zorgen voor een regelmatig tuinonderhoud:
Door uw tuin jaarlijks één of twee deskundige opknapbeurten te geven, hagen te trimmen, planten en heesters te snoeien zal er een basis gelegd worden voor een prachtige tuin. Met deze werkwijze zal het voor u eenvoudiger zijn om uw tuin op een gemakkelijke manier te kunnen onderhouden.

Indien u meerdere onderhoudsbeurten per jaar wenst, maken wij graag voor u een onderhoudsplan op maat volgens uw wensen en behoeften.
Ook kunnen wij uw tuin het ganse jaar door netjes onderhouden aan de hand van een groenonderhoudscontract met wederzijds akkoord.
Enkel het gazon wekelijks of tweewekelijks maaien behoort ook tot de mogelijkheden.

Onderhoudsplan

Indien u meerdere onderhoudsbeurten per jaar wenst, maken wij graag voor u een onderhoudsplan op maat volgens uw wensen en behoeften.

Ook kunnen wij uw tuin het ganse jaar door netjes onderhouden aan de hand van een groenonderhoudscontract met wederzijds akkoord.

Enkel het gazon wekelijks of tweewekelijks maaien behoort ook tot de mogelijkheden.

Gazon en grasveld

Een prachtig groen gazon is de droom van veel tuinliefhebbers én de specialiteit van Henskens Tuinplanning. Maar hoe krijg je zo’n mooie grasmat? Een van de manieren om een gazon aan te leggen, is door het in te zaaien. Geniet je liever onmiddellijk van je gazon, opteer dan voor graszoden.

Gras zaaien

Voordat je begint met zaaien, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Wij verwijderen eerst alle onkruid en stenen uit de grond en maken de bodem goed los. Zo kunnen de graszaadjes goed kiemen en krijg je een mooi egaal gazon.

Het juiste moment om graszaad te zaaien is in het voor- of najaar. In het voorjaar kun je beginnen vanaf half april, als de bodemtemperatuur boven de 10 graden Celsius is. In het najaar kun je zaaien vanaf half augustus tot eind september. Het najaar heeft als voordeel dat er minder kans is op droogte en hitte, waardoor de graszaadjes beter zullen kiemen.

Graszoden

Graszoden zijn een populaire manier om snel en makkelijk een nieuw gazon aan te leggen. Graszoden zijn kant-en-klare grasmatjes die uit de grond worden gestoken en opgerold, en vervolgens op een nieuwe locatie worden uitgerold en vastgelegd.

Na het leggen van de graszoden is het belangrijk om het gazon goed te sproeien, zodat de graszoden voldoende vocht krijgen. Houd het gazon goed vochtig de eerste paar weken na het aanleggen van de graszoden, zodat de graszoden goed kunnen hechten aan de ondergrond en kunnen groeien.

Doorzaaien

Gras doorzaaien betekent dat er extra graszaad wordt gezaaid in een bestaand grasveld, om de grasmat te versterken of te verbeteren. Het doel van doorzaaien is om de dichtheid en kwaliteit van het gras te verbeteren, bijvoorbeeld na beschadiging door droogte, ziektes, plagen, betreding of andere factoren. Onze speciale Vredo graszaaimachine werkt met een roterende schijf die het graszaad gelijkmatig verdeelt over de grond en ervoor zorgt dat bijvoorbeeld vogels het graszaad niet komen ‘stelen’. De machine heeft verschillende instellingen waarmee je de hoeveelheid en de breedte van de uitgestrooide graszaadjes kunt regelen. Ook is het mogelijk om verschillende soorten graszaad te gebruiken voor verschillende delen van het veld.

ONDERHOUD

Als de graszaadjes eenmaal zijn gezaaid, is het belangrijk om het gazon goed te onderhouden. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven. Zorg er ook voor dat er geen bladeren of ander afval op het gras blijft liggen. Dit kan de groei van het gras belemmeren. Na ongeveer drie weken kun je voorzichtig beginnen met het maaien van het gras. Let er wel op dat je niet te kort maait, anders beschadig je de jonge grasplantjes.

Als je deze stappen volgt, heb je binnen no-time een prachtig groen gazon waar je trots op kunt zijn!
Als je nog vragen hebt over het inzaaien van een gazon, kun je altijd bij ons terecht voor advies en hulp.

Maaien

Of u nu een uitgestrekt grasveld heeft of een kleurrijke bloemenweide, het juist maaien van uw buitenruimte is essentieel voor een verzorgde uitstraling en gezonde groei van planten. Voor grote grasvelden adviseren wij gebruik te maken van krachtige maaimachines die efficiëntie en precisie bieden. Regelmatig maaien bevordert een gelijkmatige groei en voorkomt dat het gras overwoekerd raakt. Voor kleinere oppervlaktes zijn handmatige maaiers of elektrische trimmers ideaal om elk hoekje te bereiken. Bij het onderhouden van bloemenweides is het belangrijk om een balans te vinden tussen maaien en behoud van biodiversiteit. Selectief maaien in verschillende periodes bevordert de bloei en de diversiteit van planten en bloemen, wat essentieel is voor het aantrekken van insecten en vogels. Met de juiste aanpak kunt u uw buitenruimte transformeren tot een weelderige en levendige omgeving die het hele jaar door inspireert.

Afspraak maken

Henskens Tuinplanning bv
Doelaagstraat 9
3384 Attenrode

Tel – 0475-45 75 94
Tel – 016 81 02 32

luc@henskens.net

Contact Form Demo